Graafinen
suunnittelu


Kuvitustyö


Valokuvaus


Netti, ääni, musiikki

 


Yhteystiedot


Takaisin etusivulle

Graafinen suunnittelu

Yritykseni ydinala on graafinen suunnittelu.

Olen erikoistunut lehtien ulkoasun suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi suunnittelen muita julkaisuja, esitteitä, viestintä- ja markkinointimateriaaleja sekä kirjoja.

Lehden ulkoasun suunnittelu tai uudistaminen sisältää lehden logon, typografian, rakenteen, kuvankäytön ja taittomallien suunnittelun. Lopputuloksena on valmis InDesign-taittopohja ja graafinen ohjeistus sekä opastus ulkoasun toteutukseen.

Teen myös lehtien graafista toteutusta (jota yleensä kutsutaan taitoksi), kuvankäsittelyä, kuvatoimitustyötä ja visuaalista ideointia sisällönsuunnittelun yhteydessä.

Graafisen suunnittelun tai toteutuksen yhteydessä hoidan usein myös kuvatoimituksen, joko kuvaamalla itse, tilaamalla kuvaukset ammattikuvaajilta tai etsimällä kuvat kuvatoimistoista. Olen erikoistunut kuvankäsittelyyn sekä valokuvan ja graafisen suunnittelun yhdistämiseen luovasti.

InCopy-toimitusjärjestelmä

Voin myös toteuttaa tai konsultoida lehden toimitukselle Adobe InCopyn käyttöön perustuvan edullisen ja tarkasti toimivan toimitusjärjestelmän. Incopyn ja Indesignin yhdistelmä mahdollistaa sen, että toimittajat ja toimitussihteerit voivat kirjoittaa täsmälleen taiton esikatseluun ja muokata graafikon taittamia juttuja täydellisesti lopputulosta vastaavassa esikatselussa.

InCopy-työnkulku toimittajien ja graafikon kesken voi toimia myös pilvipalvelun (Dropbox, One Drive, Google Drive, Adobe Cloud) kautta. Yyrityksen sisäinen verkko ei ole välttämätön.

Työnäytteitä

Alla on erilaisia työnäytteitä viime vuosilta: lehtien ulkoasu-uudistuksia, taittotyötä, viestintäaineistoja, kirjoja, esitteitä, mainoksia, teatteriesitysten graafista suunnittelua ynnä muuta. Muutamissa näytteissä on linkki laajempaan esitykseen kyseisestä työstä, tai sivuille, joilta löytyy lisää näytteitä.

 

Lähetyssanomat. Graafisen asun kevyt uudistus 2021 ja graafinen toteutus (taitto ja kuvankäsittely). Lähetyssanomat on Suomen vanhin yhtenäisesti ilmestynyt aikakauslehti.

 

Aleksi 2020. Paikallislehti Nurmijärvellä. Graafinen suunnittelu, taitto, kuvankäsittely.

 

Silta. Graafinen toteutus, eli taitto ja kuvankäsittely 2018–,
InCopy-työnkulku pilvipalvelun kautta. Näköislehdet löytyvät täältä.

 

Sana. Graafinen toteutus eli taitto ja kuvankäsittely 2019– lehden toisena tekijänä. Sanan nettisivut löytyvät täältä.

 

Nurmijärven seurakuntaviesti. Ulkoasu-uudistus ja graafinen toteutus 2017–. Näköislehdet löytyvät täältä.

 

Vantaan Lauri. Lehden taitto ja kuvankäsittely 1996–2016. Työhön kuului lehden graafinen toteutus, kuvankäsittely ja ulkoasun jatkuva kehittäminen.
Ulkoasun suunnittelu 1996, 1999, 2003 ja 2008.
Vantaan Laurin näköislehtiä löytyy täältä.

Vantaan Laurin vuoden 2013 alusta käyttöön otetun ulkoasun suunnitteli Anna Mattsson. Vuonna 2015 muokkasin ulkoasua.

 

Tukilinja. Lehden graafinen toteutus, eli taitto ja kuvankäsittely 2012–2015. Lehden ulkoasu ja logo oli suunniteltu alunperin vuonna 2001 ja se muuntui usean suunnittelijan muokkaamana. Itse tein lehteen kevyen ulkoasun päivityksen vuosina 2012 ja 2014.

 

Evita. Musikaali Järvenpään teatterissa 2012. Graafinen suunnittelu. Julisteessa Lotta Häkkinen, Kalle Tahkolahti ja Anna Leikas. Valokuvat Pauli Haanpää.

 

Esse. Ulkoasu-uudistus 2013 ja 2015. Yllä on lehden 9/2013 kansi. Essen näköislehtiä löytyy täältä.

 

Frankie ja Johnny kuun valossa. Teatteriesityksen graafinen suunnittelu ja valokuvaus. Esitykset Keski-Uudenmaan teatterissa 2010. Kuvassa Anu Sinisalo ja Markku Hyvönen. Käy katsomassa tarkempi kertomus näytelmän graafisesta suunnittelusta täällä.

 

Vähemmistövaltuutetun kolme roll upia (kuvitus Hannu Hyrske).

 

Bernal Díaz del Castillo: Uuden Espanjan valloituksen totuudenmukainen historia, 2014. Kirjankansien suunnittelu. Kuvat historiallisia.

 

Esko M. Laine: Pappien veljespiireistä moderniksi ammattiliitoksi. Suomen kirkon pappisliitto 1918–2005 (616 sivua). Kirjan graafinen suunnittelu ja toteutus.  

 

Kirkonmäki. Hyvinkään seurakunnan lehden ulkoasu-uudistus 2016. Kuvassa on suunnitelman mallilehden kansi.

 

Vähemmistövaltuutetun festivaali- ja messumateriaaleja 2014. Graafinen suunnittelu. Kuvitus Hannu Hyrske. Yllä flaierikortti, alla roll-up ja rintamerkki.

 

Vähemmistövaltuutetun juhlakirja In Finland har vi this thing called reilu meininki, 2011. Graafinen suunnittelu. Kuvitus Hannu Hyrske.

 

Porin kirkkosanomat. Ulkoasu-uudistus 2018. Kuvassa on suunnitelman mallilehden kansi.

 

Piukat paikat. Musikaali Järvenpään teatterissa 2008. Teatteriesityksen graafinen suunnittelu. Kuvassa Teemu Paananen, Elina Varjomäki ja Mikko Korhonen. Käy katsomassa kertomus Piukkojen paikkojen graafisesta suunnittelusta täällä.

 

Papiston 100-vuotispäivät 2018. Graafinen suunnittelu ja aineistojen toteutus.

Papiston päivät. Graafinen suunnittelu 2012 ja 2014. Yllä päivien 2014 logo. Alla osia käsiohjelmasta. Kuva Hannu Hyrske.

 

Reko Lundánin Tarpeettomia ihmisiä Järvenpään teatterissa 2010–2011. Graafinen suunnittelu, valokuvaus ja nettisivut. Ohjaus Markku Hyvönen. Kuvassa Tommi Kolehmainen, Pauliina Naala, Juha Palkeinen ja Anu Uhlenius. Suunnittelemani esityksen nettisivut ovat täällä. Olen myös toteuttanut nettisivujen äänen.

 

Sisäasiainministerön poliisiosaston Poliisi-lehti, graafinen suunnittelu ja toteutus 2000–2005.

 

 

Vähemmistövaltuutetun esite, joka tehtiin yhteensä 19 eri kielellä, kääntäjien kanssa yhteistyössä myös useilla ei-latinalaisilla kirjaimilla kirjoitettavilla kielillä, kuten kiina, thai, arabia ja kurdi. Kuvitus Hannu Hyrske.

 

Poliisin vuosikertomus 2004. Graafinen suunnittelu ja toteutus (valokuvat Sami Hätönen ja Esko Jämsä).

 

Tukilinjan viestintämateriaalit 2013. Graafinen suunnittelu. Yllä esimerkkinä pyöreä tarra, joka on samalla vinjetti, alla banderolli, kaksi roll upia ja kaksi julistetta (valokuvat Tukilinjan arkistosta).

 

Sana-lehden graafinen toteutus 2016–2017, Kotimaa oy:ssä yhdessä Jaana Mattilan kanssa.

 

Kirkko ja koti. Ulkoasu-uudistus 2003 ja 2011. Kuva on lehden graafisen ohjeen mallisivuista 2011 (kuvat ja tekstit ovat vain suunnitelman esimerkkiaineistoa).

 

MTB Järvenpää, logon ja t-paidan suunnittelu 2011 (kuva Georges Massias 1905, pariisilaisen Cycles Gladiator -pyörävalmistajan julisteesta).

 

Kirkko ja kaupunki -lehden ulkoasun suunnittelu 1998 ja 2003. Kuvassa on näytesivuja lehden graafisesta ohjeesta 2003 (kuvat ja tekstit ovat vain suunnitelman esimerkkiaineistoa). Ulkoasua käytettiin vuoteen 2009 saakka.

 

Mobile Horror, Juha Jokelan kirjoittama näytelmä Keski-Uudenmaan teatterissa 2007. Julisteen kuvassa Tuomas Turkka, Pauliina Hukkanen, Ulla-Sisko Tamminen ja Markku Hyvönen. Heidät kuvattiin syksyllä hyisen kylmässä Tuusulanjärvessä.

 

Maria Jotunin Kultainen vasikka Keski-Uudenmaan teatterissa 4.11.–28.11.2010. Graafinen suunnittelu ja valokuvaus. Julisteessa Maija-Liisa Peuhu, Anna-Leena Sipilä ja Ari-Kyösti Seppo.

 

Safarikuoro: Tällä tiellä. Cd-levyn graafinen suunnittelu.

 

Helsingin seurakuntien ja Kirkko ja kaupunki -lehden kirkkovuosikalenteri 2008, julisteen graafinen suunnittelu.

 

Yhdessä toimittaja Janne Villan kanssa avaimet käteen -periaatteella toteutettu kausiesite Huopalahden seurakunnalle 2009. Tarjosimme sisällön ja ulkoasun suunnittelun ja toteutuksen, juttujen kirjoittamisen, valokuvauksen ja graafisen toteutuksen.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2013. Kuvitys Hannu Hyrske.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2012. Kuvitys Hannu Hyrske.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2011. Kuvitus Hannu Hyrske.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2010. Kuvitus Hannu Hyrske.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2009. Graafinen suunnittelun lisäksi myös kuvasuunnittelu ja valokuvat ovat Timo Saarisen. Vuosikertomus tehtiin myös englanniksi, ruotsiksi ja saameksi.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2008. Myös kuvasuunnittelu ja valokuvat ovat Timo Saarisen. Vuosikertomus tehtiin myös englanniksi, venäjäksi ja saameksi.

 

Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2007 (myös kuvasuunnittelu ja valokuvat Timo Saarinen).

 

Poliisin Vuosikertomus 2003 (Valokuvat Dick Lindberg ja Esko Jämsä).

 

Poliisin päihteiden vastaisen kampanjan esite 2005 (kuvasuunnittelu ja valokuvat Timo Saarinen).

 

Säveltäjä Harri Vuoren juhlakonsertin mainokset, juliste ja lehtimainokset 2007 (valokuvat Timo Saarinen)

 

Prinsessa Ruusunen. Musikaali Järvenpään teatterissa 2004. Graafinen suunnittelu ja valokuvaus. Julisteen kuvassa Aija Korhonen.

Alla on prinsessan kruunu, jota jaettiin markkinoinnissa. Kartongille painetussa kruunussa oli säädettävät kiinnityskielekkeet, niin että se sopi niin lapsen kuin aikuisenkin päähän.

Sama kruunu painettiin vielä käsiohjelmaan irtileikkausohjeiden kera. Kantena oli julisteen kuva A4-koossa. Sisäänpäin taitettujen siivekkeiden välistä näkyi lapsille tarkoitettu puuhapahvi, jonka kuvat piirsi lavastaja ja pukusuunnittelija Teemu Loikas.

 

Päivänsäde, minä ja menninkäinen. Yrjö-Juhani Renvallin kirjoittamaa ja Teemu Ojanteen ohjaamaa näytelmää esitettiin Krapin kesäteatterissa kesällä 2010. Yllä yksi aukeama käsiohjelmasta. Kuvissa näyttelijät Valtteri Tuominen, Ari-Kyösti Seppo, Seppo Halttunen, Mika Räinä ja Jani Karvinen.

 

Mies joka ei osannut sanoa ei Keski-Uudenmaan teatterissa kesällä 2009. Ohjaus Milko Lehto. Kuvassa on juliste, jonka valokuvan on ottanut Hans von Schantz, näyttelijät ovat Kirsi Ylijoki ja Ilkka Koivula. Esityksen käsiohjelma on täällä (pdf 1,8 mb), sen valokuvat ovat Timo Saarisen kuvaamia.

 

Laila Hirvisaaren Olga Keski-Uudenmaan teatterissa 2008. Julisteen kuvassa pääosaa esittänyt Mira Kivilä.

 

Suomies ei nuku Järvenpään teatterissa 2006. Graafinen suunnittelu. Julisteessa Juha Palkeinen, joka on kuvattu talvella luonnonvalossa ja yhdistetty omista arkistoista löytyneeseen sumuisena kesäaamuna kuvattuun metsäkuvaan.

 

Ray Cooneyn Munaako herra ministeri? Järvenpään teatterissa 2009–2010. Graafinen suunnittelu. Kuvassa juliste.

 

Mika Waltarin Rakas Lurjus Keski-Uudenmaan teatterissa 2007. Kuvassa Markku Hyvönen, Anu Sinisalo ja Seppo Halttunen.

 

Grease Järvenpään teatterissa 2002. Yllä juliste, alla sivuja käsiohjelmasta. Ennakkoon tulevasta esityksessä ei paljoa tiedetty, mutta se oli päätetty, että lavasteisiin kuuluisi aito amerikanrauta – siksipä materiaalien visuaaliseksi lähtökohdaksi otettiin Chevroletin pölykapseli ja yksilöllisesti tehty esityksen logo.

 

Kaksi aurinkoa. Kauko Röyhkän romaanista näytelmän dramatisoi ja ohjasi Jari Nissinen Järvenpään teatterissa 2007. Esityksen juliste (kuvassa Pauliina Naala ja Juha Palkeinen) sekä käsiohjelman kansi ja takasivu.

 

Sisko Istanmäen Liian paksu perhoseksi Keski-Uudenmaan teatterissa, Krapin kesäteatterissa kesällä 2008. Pääosissa olivat Noora Raikamo ja Valtteri Tuominen (kuvassa). Näytelmä sijoittuu 1970-luvulle ja sen oli tarkoitus näkyä myös graafisessa tyylissä. Yllä flaieri sekä kutsu ensi-iltaan. Ensimmäisiä markkinointikuvia varten etsittiin lähistöltä näytelmän henkeen sopiva kuvauspaikka.

 

Seuraavana Kerava. Keski-Uudenmaan teatterin kausijuliste syksyllä 2006. Kuvassa Seppo Halttunen. Kun esityksen markkinointia alettiin suunnitella, koko revyytä ei ollut vielä edes kirjoitettu eikä sävelletty. Se tiedettiin, että kertoja tulee olemaan konduktööri.

 

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin Krapin kesäteatterissa Tuusulan rantatiellä kesällä 2007. Julisteessa Panu Vauhkonen, Pihla Penttinen ja Ari-Kyösti Seppo. Alla pari sivua käsiohjelmasta. Kuvissa edellisten lisäksi Antero Nieminen ja ohjaaja Kari Paukkunen.

Crux, akavalaisten kirkollisten ammattiliittojen jäsenlehti, ulkoasun suunnittelu ja toteutus 1992-2002.

Hyvinkään seurakunnan Kirkonmäeltä -lehden ulkoasun suunnittelu 2005. Kuvassa on näytesivuja lehden graafisesta ohjeesta.

 

Espoon herättäjäjuhlien liite pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien välissä 2008.

 

Porin kirkkosanomat -lehden ulkoasun suunnittelu 2004.
Kuvassa on näytesivuja lehden graafisesta ohjeesta.